sobota 23. júna 2018

kváskové domáce cestoviny Tagliatelle

Na narodeniny som od švagrinky dostala knižky Kváskovanie (Daniela Rau a kol.,) tak môžeme teraz skúšať piecť nielen nové chlebíky, ale aj koláčiky. Tento recept na cestoviny ma obzvlášť zaujal. Detičky sa z výroby cestovín tešili a mám radosť, že keď sme ich dojedli tak Julianka skonštatovala, že "Maminka tieto cestoviny sú lepšie ako kupované"...a hneď na to povedala "Mami aj chlebík si doma pečieme tak už aj cestoviny si už budeme doma vyrábať". Kedysi sa kvások dedil z generácie na generáciu ako vzácne bohatstvo rodiny a dobre padne dna duši keď už teraz to aj naše detičky vedia oceniť. Radi sa s kváskom podelíme kto by chcel. 

Recept z knihy:
2 vajcia
200g pšeničnej hladkej múky alebo špaldovej (ja som použila 1:1 pšeničná hladká : špadlová celozrnná)
1-2 PL olivového oleja
60g kvásku
väčšiu štipku soli
trochu vody
múku na podsypávanie

V hrnčeku rozmiešame vajcia s kváskom a olejom. Kváskovú hmotu vylejeme do múky a pridáme soľ. Vymiešame. Správne vymiešané cesto je hebké, nelepí sa naruky ani na pracovnú dosku.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme oddychovať 30 min. Vďaka oddychu bude elastickejšie a ľahšie spracovateľné. Oddychnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a na tenkú placku. Jej hrúbka závisí od vašej chute. Cesto rozkrájame kolieskom na pizzu na rezance podľa našej chute.  Pripravené cestoviny hodíme do vriacej vody a čakáme, kým vyplávajú na povrch. 

My sme si k nim spravili omáčku s čerstvých paradajok a navrch posypali sušenými paradajkami a chedarom.

Teším sa ako skúsime vyrobiť aj nejaké plnené cestoviny, či už so sladkou alebo slanou náplňou. 




 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára