štvrtok 14. júna 2018

zrecyklované rúže "nechtíkové labelo"

Zrecyklovali sme babkine rúže, vyrobili sme si nechtíkové labelo a ocinkovi na narodeniny nechtíkový krém. Okrem iného kreslenie s rúžmi bol tiež zábava...

Na výrobu labela a krému sme použili sušený nechtík lekársky, ktorého kvietky sme nasypali do zaváraninového pohára a zaliali olivovým a slnečnicovým olejom v pomere 1:4. Pohár zavrieme gázou, zagumičkujeme a necháme luhovať (macerovať) dva týždne na okne. Každý deň sme nechtíkovo olejovú zmes premiešali. Po dvoch týždňoch sme macerovaný olej scedíme a zahrejeme (do 40 C). Nakoniec do oleja pridám včelý vosk. Ja som prikvapla aj 4 kvapky 100% levadnulového oleja. Pomer vosku k macerovanému oleju pridávam 1:5 alebo 1:8. Na vyrobu labela som použila pomer 1:5 (vosk:olej), aby sme dosiahli túhší efekt. Po napipetovaní do nádoby sme nechali staáť do druhého dňa, kým zmes dostatočne stuhne. 

Nechtík lekársky patrí medzi najpoužívanejšie liečivé rastliny. V ľudovom liečiteľstve sa často spracúva na masti, oleje či tinktúri. Obklady a masť z nechtíka liečia kŕčové žily.Výplachy odvarom liečia zápaly očných spojiviek Hojí popáleniny, omrzliny, hnisavé rany, vonkajšie aj vnútorné zápaly a celkovo poškodené tkanivo. Likviduje plesne, baktérie a infekcie. Olejové výťažky sa osvedčujú v dermatologii a v kozmetickom priemysle. Nechtík ma okrem iného krásne sýto orenžové kvietky, snažili sme sa tento rok aj zasadiť, tak verím že nám aj narastie, aby sme nemuseli už v lekárni kupovať.


Ocinko máva veľmi často suché ruky tak skúsime, či nechtíkový krém ktrý sme pre neho vyrobili pomôže. Nechtíkové labelo sme vyrobili aj pre Julianku lebo s času na čas zvykne mať suché miesta okolo úst tak tiež skúsime potierať. Jedno labelo plánujeme mať aj ako súčasť našej lesnej lekárničky. V prípade poranenie by sme ním ošetrili bolavé miesto. 













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára